Wagner HEMIJSKA PRIPREMA - Matic inženjering
  • Upravna zgrada: Sedam sekretara SKOJ-a br.40
  • Proizvodnja: L324, Poskurice, Srbija, 34 000 Kragujevac

HEMIJSKA PRIPREMA - Matic inženjering

Da bi se pristupilo samom postupku farbanja delova neophodno je izvršiti pripremu delova koji se farbaju. Priprema površina se može vršiti peskarenjem površina i hemijskim putem različitim sredstavima u zavisnosti od materijala koji se obrađuje. Hemijske pripreme projektujemo i izrađujemo uz saradnju i savete vrhunskih tehnologa eminentnih firmi iz oblasti zaštite metala.

– Hemijska priprema delova može biti tunelskog tipa ili tipa otvorenih kada;

– Tretman delova vrši se prskanjem pod pritiskom od 1.5 do 2 bara;

– Celokupna hemijska priprema je izrađena od kiselootpornog prohroma;

– Rampe su od prohromskih cevi sa zglobnim rotacionim diznama koje se mogu nezavisno usmeravati;

– Pumpe za recirkulaciju rastvora su centrifugalne prohronske sa mehaničkim zaptivkama;

– Indirektno grejanje recirkulacionim centrifugalnim pumpama preko toplotnih pločastih izmenjivača primar/sekundar.

Tunelskog tipa

Najčešći koncept hemijske pripreme primenjuje se mahom za taktna postrojenja. Grupa delova koja se nalazi u tunelu hemijski se tretira i ceo process se odvija dok konvejer miruje. Svaki tunel se predvaja i izoluje od susednog tunela vratima koja su pneumatsko gonjena. Svako sredstvo ima svoj registar rampi i preko slivne ravni putem sistema klapni sredstvo se vraća u svoj rezervoar/kadu. Mešanje tečnosti je svedeno na minimum postavljanjem nezavisnih cevovoda za svaki tip rastvora. Prema raspoloživom prostoru i tehnologiji primenjenih rastvora pri projektovanju postoji mogućnost kombinovanja više rastvora po jednom tunelu (maksimalno 3. rastvora po tunelu), time se ostvaruje kompaknost bez ikakvih kompromisa kvaliteta odmašćenih i zaštićenih površina.

Protočne hemijske pripreme zasnivaju se na konceptu tunelskog tipa pripreme radnih komada. Vizualno imaju isti oblik kao hemijske pripreme taktnog postrojenja, ali postoje ključne tehničke razlike između ova dva koncepta:

– Svaki rastvor zahteva svoj tunel/kadu sa nezavisnim registrom i cevovodom za prskanje;

– Komadi se konstatno kreću brzinom konvejera ( m/min );

– Tuneli se međusobno odvajaju polimernim trakama u vidu zavesa koji sprečavaju međusobno mešanje različitih rastvora

Tip otvorenih kada

Za određene vrste radnih komada nedovoljno je samo površinski tretirati površine prskanjem rastvora. Zbog takvih situacija neophodno je potapanje radnih komada. Sistem se zasniva na određenom broju kada za smeštanje rastvora propisanih od strane dobavljača hemikalija u zavisnosti od vrste materijala radnog komada. Nakon toga kranskim transportom ili ručnim dizalicama na šinama radni komad se preuzima i potapa u kade određenim ciklusom sa propisanim vremenom zadržavanja po rastvoru. Po potrebi kade se greju indirektnim sistemom, i time ostvaruje cirkulisanje rastvora kroz najsitnije džepove radnih komada uz pomoć namenskih dizni ( venturijev pricip).

Tehnologija hemijskog tretiranja metalnih površina ima beskrajno mnogo kobinacija i mogućnosti. Iz tog razloga naše znanje i iskustvo stekli smo uz podršku naših dobavljača opreme koje integrišemo u okviru naših postrojenja:
Video