Wagner OPREMA ZA SUBLIMACIJU - Matic inženjering
  • Upravna zgrada: Sedam sekretara SKOJ-a br.40
  • Proizvodnja: L324, Poskurice, Srbija, 34 000 Kragujevac

OPREMA ZA SUBLIMACIJU - Matic inženjering

Sublimacija je tehnološki proces preslikavanja ili impregniranja dezena (drveta, kamena, mermera, granita, trske, rđe, prohrona, cvetova i listova kao i namenski dizajniranih dezena prema želji kupca. Naš partner i dobavljač folija je komapnija TRANSFERTEX GmbH koja ima dugogodišnje iskustvo i znanje u tehnologiji sublimacije.

Tehnologija sublimacije ( ili drvo dekor poznato na našem tržištu) isključivo se koristi na metalnim predmetima. Najčešće ima primenu kod aluminiumske stolarije ali koristi se i kod enterijerskih i eksterijerskih elemenata u stambenim prostorima. Postojnost i izdžljivost na spoljašne uticaje procesa sublimacije je ista kao kod klasičnog elektrostatičkog farbanja prahom.

Tehnološki proces zahteva da su radni predmeti zaštićeni specijalnim prahom koji je namenjen za proces sublimacije. Alati se razlikuju u zavisnosti da li se radi sa profilima ili limovima. U zavisnosti koji je dezen u pitanju potrebna je odgovarajuća nijansa  prajmera i adekvatan tip folije. Nakon izbora dezena, radne površine se farbaju prajmerom, aktiviranje procesa polimerizacije ostvaruje se u peći za polimerizaciju na 200 0C. Nakon nekog vremena ohlađeni komadi se postavljaju na specijalni sto za vakumiranje dezenske folije. Ona se vakumira preko ofarbanih površina na koje je nanet prajmer. Dezensku foliju za sublimaciju potrebno je ravnomerno raspodeliti i zategnuti na površini da ne ostaju nikakvi nabori i mehuri. Kompletna kolica za vakumiranje sa radnim stolom se vraćaju u peć za polimerizaciju na 200 0C radi aktiviranja procesa sublimacije. Nakon nekog vremena radni komadi se izvlače van peći, i zatim se sa radnih komada skida folija kao otpad procesa sublimacije. Posle uklonjene folije rezultat su površine ukrašene predivnim dezenima. Neke od aktuelnih dezena možete pogledatiii kod nas…